Japán ételek, italok és a konyha kellékei
Anko
Édes babpüré. Vörösbabból készült étel, amihez fözés után jó sok cukrot adnak így kapják a masszát, amit édességekbe, például mochiba töltenek. Létezik sima formája és olyan, amiben egész vörösbabok is vannak.
|
|
Cha
Tea. A japánoknál igen kedvelt és kulturális szerepű ital. Leggyakrabban különböző zöldteákat és kínai teákat fogyasztanak tej, citrom vagy cukor nélkül. A tea illata nagyon komplex, míg ízre jelentéktelen. A fül nélküli csészéket egyik kezünkkel oldalt kell megfogni, amig másikkal alulról támasztjuk.
|
|
Dango
A dango egy rízsből készült golyócskákból álló édesség. A különböző színű és ízesítésű, rágós, gömböket pálcikákra szúrva kínálják. Létezik sós, főételként szervírozott "unokatestvére" is (niku dango), ami darálthús fasírtocskákból áll, és szirupos, szójaszószba mártogatják.
|
|
Domburi
A domburi egy egytálétel, általában sertésből vagy szárnyasból készül, tojással, zöldségekkel és rízzsel.
|
|
Fugu
A fugu egy igen híres étel, mivel gömbhalból készül, aminek epehólyagja olyan anyagot tartalmaz, mi 1200-szor mérgezőbb a ciánnál! Mivel elkészítése csak mesterszakácsoknak ajánlott, beszerzése pedig igen drága, ezért csak ünnepekkor kerül az asztalra sok zöldség kíséretében.
|
|
Gohan
Rízs. A japánoknál a rízs tradicionális étel, amit általában minden étkezéshez fogyasztanak köretként vagy az étel alapjaként és sokféle édességet is készítenek belőle. Különleges rízsfőző gépükben ragadósra főzik, hogy könnyen formázható és fogyasztható legyen evőpálcikákkal is.
|
|
Hashi
Evőpálcika. A japán evőpálcikák előkelőbb társaságban és ünnepekkor csontból készülnek, fa és műanyag társaik általában egyszerhasználatosak, amelyeket az ember maga tör ketté. Kést és villát csak nyugati ételekhez használnak, a levesekhez pedig kicsi, kínai stílusú kerámia kanalakat használnak.
|
|
Maki (sushi)
A maki sushi készülhet halakból, tengeri herkentyűkből, de tojásból, zöldségekből és gyümölcsökből is. Ezeket szárított algalapon szépen eloszlatott rízsecetes rízsbe göngyölik, majd kb 4-5 centis hengerekre vágják, egy lapnyi anyaból háron maki készül, ezért ennek valamilyen szorzata határozza meg a mennyiséget. Szójaszósszal, wasabival (zöldszinű vizitorma) és kicsit savanykás gyömbér reszelékkel tálalják. Először egykis darab wasabit kell keverni a szószba, hogy ne legyen túl sós, majd evőpálcikával kell belemártogatni a sushit és egy harapással eltüntetni azt.
|
|
Misoshiru
A hagyományos miso leves szójababból van erjesztve és zöldségeket, algát és szójabab püréből készült tofu kockákat tartalmaz. Nagyon egészséges és egyszerű elkészíteni. Általában reggelire fogyasztják.
|
|
Mochi
A mochi egy rízsből készült édesség, amit legtöbbször újévkor fogyasztanak, mert a hagyomány szerint szerencsét hoz. A rízst ragacsosra főzik és sok cukor hozzáadásával egy masszát kevernek belőle, amiből gombócokat formáznak és egy kicsit megkeményedik. Sokszor édes vörösbabpürével töltik meg vagy noriba csomagolják.
|
|
Nigiri (sushi)
A nigiri sushit is úgy tálalják és fogyasztják, mint a makit; a változás az összeállításban van: ennél a fajtánál a hozzávalót egy hosszúkás rízspogácsára fektetik és esetleg átkötik egy vékony nori darabbal, hogy ne essen szét.
|
|
Nori
A nori egy szárított, döngölt algalap, amit általában a sushi egybentartásához használnak. Nehéz elrágni és sós ízű. A sushin kívül egytálételekbe, levesekbe is tesznek algalap csíkokat.
|
|
Obento
Ez egy kicsi fadoboz, rekeszekkel, ami a japánoknál az uzsonnásdoboz szerepét tölti be. A rekeszekbe rízst, halat, húst, zöldségeket vagy rántottát tesznek a legnagyobb változatosssággal. Üzletben is lehet kapni egyszerhasználatos dobozkákat, de a háziasszonyok többsége maga készíti el családjának a dobozkák tartalmát.
|
|
Okonomiyaki
Az okonomiyaki a pizzához vagy a kenyérlángoshoz áll közel. Az "okonomi" jelentése "ahogy szereted". A tésztalapocskákra mindenfélét tesznek: halat, polipot, gombát, zöldségeket, húst; ahogy tetszik, azták grillben vagy sütőben megsütik és okonomiyaki szósszal leöntve tálalják. Édes változat is létezik, ami inkább a palacsintára.
|
|
Onigiri (sushi)
Az onigiri egy nigirihez hasonló sushi fajta. A rízsből háromszögeket formáznak, amire vagy amibe valamilyen feltétet rakanak (a szokásos: hal, tojás, zöldség...); általában egyik oldalát egy nori csíkkal vonják be, ahol meg lehet fogni kézzel, mivel ezek általában nagyobbbak a sima nigiriknél, így evőpálcikával nem lehet megfogni.
|
|
Pocky
A pocky egy ropihoz hasonló sótlan kekszrudacska, amit csokival vagy más bevonattal ízesítenek, díszítenek. Nagyon sokféle ízben kapható. Nevét arról a hangról kapta, amikor beleharapnak vagy kettétörik.
|
|
Ramen
A ramen egy leveses tésztaétel, amit különféle japán tésztafajtákból készíthetnek. Létezik belőle sima, csirkés, de marhás is; ezenkívűl rakhatnak bele különféle zöldségeket, gombát, néha tojás vagy tofu lapocskát... A levesesebb fajtát kanállal, a kevébé leveseset evőpálcikával fogyasztják, a levét pedig japán szokásokhoz híven szürcsölve isszák meg. Leginkább egy japán húsleveshez hasonlítható.
|
|
Sake
A sake a japán rízsbor; rízsből és vízből készül. Alkohol tartalma 10-20% között van; hidegen és melegen is isszák. Bár bornak nevezik nem igazán az; palackozása után egy éven belül fogyasztandó, utána már elveszti színét és aromáját.
|
|
Sashimi
A sashimi egy nyers halcsíkokból álló étel, amit zöldségekkel tálalnak és a hal fajtájától függően, különböző szószokba mártogatnak.
|
|
Suihanki
Ez a gépezet arra való, hogy megfőzze a rízst, amit a kellő vízmennyiséggel eggyütt beletesznek. Így, mivel azt minden étkezéshez fogyasztanak, nem igényel sok munkát és a háziasszony közben is tevékenykedhet.
|
|
Sukiyaki
A sukiyaki kicsit a pörköltre hasonlít: a serpenyőben olvasztott vajon sütik ki a csirke-, marha vagy sertésszeleteket, aztán gombát, hagymát és más zöldségeket adnak hozzá és szójaszószból és édes rízsborból készült szószt öntenek rá. A szeletkéket tojásba vagy szószba mártogatva fogyasztják némi burgonya társaságában.
|
|
Taiyaki
Ez az édesség egy ponty alakú ostya valamilyen finomsággal töltve: például ankoval, csokoládéval, mogyoróvajjal, de akár sajttal is. Főleg vásárokon árulják a hal formájú édességeket, amik a szerencse szimbólumai.
|
|
Takoyaki
Ez az étel polipgombócokból áll, amiket zöldségekkel, hagymával, káposztával, gyömbérrel és tojással összegyúrva sütnek aranybarnára és szósszal tálalják. Ezeket is főleg vásárokon, fesztiválokon árulják, mivel könnyen és gyorsan elkészíthető. Osakában igen közkedvelt étel.
|
|
Tempura
A tempurát mindig frissen készítik és a zöldséges, szószos húst vagy tengeri herkentyűt tésztában sütik ki, így a rántotthúsra hasonlít.
|
|
Udon
Az udon amolyan japán spagetti. Többféle gabonából készülhet és sok fajtája létezik vastagságban, színben, ízben... A japánok nagyon fokféle tésztaételt készítenek, mindenféle hússal, zöldséggel, szósszal. Vannak levesesebbek, mint a ramen, vagy egyszerű tészták, mint a yakisoba. A hidegen tálalt tésztaételek igen népszerűek a nyári fesztiválokon, strandokon...
|
|
Yakiimo
A sült édesburgonyát ősszel szokták fogyasztani; amikor a már lehullott leveleket összegereblyézik és begyüjtik a grill alá, megsütik fölöttük a félbevágott édesburgonyákat és sétálás vagy piknikezés közben fogyasztják, mint itthon a gesztenyét.
|
|
Yakitori
A yakitori sültcsirkét jelent, amit pálcikákra húznak és zöldségekkel, szószba forgatva fogyasztják. Néha más szárnyasokból, májjal vagy vesével is készítik vagy kicsit raguszerűen.
|
|
|